Foreningen historisk

Nordsjællandske Bivenner blev stiftet den 25. maj 1930 og godkendt som selvstændig lokal biavlerforening den 1. august samme år ved Danmarks Biavlerforenings generalforsamling. Blandt stifterne var A. Gubbengaard og Harald Sørensen-Juul. De blev foreningens første to formænd og var derudover meget aktive tilsynsmænd i amtet i forbindelse med bekæmpelsen af bipest. Foreningen skilte sig ud fra Københavns Amts Biavlerforening, og i begyndelsen af 1940’erne brød Birkerød og Hillerød ud fra Nordsjællandske Bivenner. De lokale naboforeninger er nu: Københavns Amts Biavlerforening, Hørsholms  Biavlerforening og Frederiksborgs Biavlerforening. Navnet Nordsjællandske Bivenner er således ikke særlig beskrivende. De fleste medlemmer af Nordsjællandske Bivenner er fra kommunerne Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Rudersdal og Gentofte.

Skolebigård

Nordsjællandske Bivenner fik sin første skolebigård i foråret 1951. Den etableredes i haven til Veterinær Hospitalet i Lyngby med to ”fremtidsstader”, dvs trugstader. Men på grund af manglende plads blev skolebigården allerede i foråret 1953 flyttet til Landbrugsmuseets grund i Sorgenfri. Da Ove Olsen, foreningens kasserer (og senere formand), i løbet af den første sæson tre gange på museet offentligt havde demonstreret honningslyngning med ca. 600 deltagere, enedes skolebigårds udvalget om at arbejde for at få en historisk skolebigård. Året efter fik Nordsjællandske Bivenner fra Landbrugsmuseet overdraget et større areal og indrettede med museets velsignelse en bigård, der viste biavlens udvikling i Danmark fra liggestokken over ståstokken til forskellige halmkuber. Bigården indeholdt også trugstader til undervisningsbrug. På grund af ombygning på Landbrugsmuseet blev aftalen opsagt i 1961.

Siden 1962 har Nordsjællandske Bivenner haft skolebigård i parken ved Brede Museum, nu Brede Værk. I 1985 gav Nationalmuseet tilladelse til at opføre et hus på 15 kvadratmeter i skolebigården, klubhuset, og i 1997 kom der endnu et mindre hus til, depotet.

Foreningens rum i den hvide længe

Fra 2002 har Nordsjællandske Bivenner af Nationalmuseet lejet et lokale på hjørnet af I. C. Modewegs Vej og Brede Allé. Rummet har mange funktioner: foreningens medlemmer kan her slynge honning i den store motoriserede seks-sold selvvende slynge, det er udleveringssted for myresyre og oxalsyreblanding i forbindelse med bekæmpelse af varroamider, indleveringssted for vokstavler til afsmeltning fra medlemmer af Voksklub Nordsjælland før fælleskøres til Bihuset i Tappernøje, og som stalddørssalg af honning.